ПРИЈЕМ И ПРИЗНАЊА ЗА ПРИЈАТЕЉЕ ИЗ ФРАНЦУСКЕ
20.03.2014


Захваљујући двогодишњем програму билатералне сарадње ОШ ''Краљ Петар-ПРВИ'' у Нишу и Колежа ''Marcellin Berthelot'' у Беглу крај Бордоа у Француској и прошлогодишњем студијском боравку нишких ученика у Беглу, који је организован уз подршку Градске општине Палилула, представници ове образовне установе у Француској боравили су од 16.-23.марта у Нишу. У оквиру Франкофанских дана у Србији ученици две школе извешће позоришни коман „Мали принц“ у хуманитарне сврхе. За учеснике ове манифестације Бобан ЏУНИЋ, председник општине Палилула организовао је у Нишком културном центру пријем.

За допринос промоцији хуманитарне активности нишке општине Палилула - „Помозимо нашој деци“ и оствареној сарадњи, представницима области Жиронд додељена је ПОВЕЉА општине Палилула а Колежу ''Marcellin Berthelot'' у Беглу, захвалница-златни донатор, за допринос хуманитарним активностима у заједници.

У поздравној речи, председник општине Палулула Бобан Џунић пожелео је добродишлицу гостима из Француске и домаћинима програма, ученицима и професорима основне школе ''Краљ Петар-ПРВИ'' у Нишу. „Пре две године успоставили смо сарадњу са француским градом Дуленом, након пројекта који су реализовали ученици и професори наше Гимназије „Светозар Марковић“. Активност школа: колежа ''Marsellin Bertlo'' у Беглу и основне школе ''Краљ Петар-Први'' у Нишу, отвара нове могућности сарадње. „Захваљујем што сте одлучили, да заједничким позоришним пројектом „МАЛИ ПРИНЦ“, подржите хуманитарну активност наше општине под називом ПОМОЗИМО НАШОЈ ДЕЦИ. Овај децентрализовани вид сарадње са Француском доприноси упознавању, људи, управа, култура и становништва наших локалних самоуправа. Дугорочни циљ те сарадње, јесте да се подрже размене, посете али исто тако и заједнички наступ ка европским фондовима. Надам се, нагласио је председник Џунић, да ће заједничка протекла активност омогућити да остваримо овај циљ.

Представа, француско-српске позоришне трупе ученика ''Мали Принц'' биће приказана у Народном позоришту у Нишу, 21.марта 2014 а сав приход од продатих улазница биће уплаћен у хуманитарни фонд „Помозимо нашој деци“. (ЕКОполис)